Ras och Historia

Welsh corgi cardigan är en hundras från Wales i Storbritannien. Tillsammans med welsh corgi pembroke utgör den rastypen welsh corgi. En välliknande och förmodat besläktad hundras är lancashire heeler. (Wikipedia)

De brukar ofta utseendemässigt beskrivas som en ”stor hund i en liten förpackning”.

Livslängd12 till 15 år

ViktHona: 11–15 kg, Hane: 14–17 kg

HöjdHona: 25–33 cm, Hane: 25–33 cm

TemperamentIntelligent, Tillgiven, Hängiven, Alert, Sällskaplig, Aktiv, Signalkänslig

HISTORIA

Ursprungligen är Welsh Corgin en boskapsvallare, en s.k ”heeler”, från grevskapen Pembrokeshire och Cardiganshire i Wales, England.

Man vet att den funnits i Wales sedan 900-talet, där den använts såväl till gårdshund som till jakt- och vallhund. Corgin har en intressant och omdiskuterad bakgrund. Den mest sannolika teorin är att svenska vikingar förde med sig västgötaspetsens förfäder till Wales och Corgins förfäder tillbaka till Sverige som härnadsbyte, på så sätt lades grunden till vår västgötaspets. Släktskapen mellan de båda raserna är påfallande, liksom deras arbetssätt helt kartlagt är emellertid att Welsh Corgi under flera hundra år fungerat som en allroundhund på gårdarna. Rasen Welsh Corgi delades upp i raserna Pembroke och Cardigan så sent som 1934. Dessförinnan har korsningar mellan raserna varit vanliga.

 De walesiska bönderna var som regel inte så välbärgade och hade inte råd att hålla sig med mer än ett par hundar. Dessa hundar måste klara flera arbetsuppgifter, vilket utvecklade den mångsidighet som vi idag kan se hos corgin. Den vaktade boskapen dagtid, hus och gård nattetid och var en ovärderlig hjälp när boskapen skulle drivas till marknaden, som ibland låg så långt borta som i London. Karaktäristiskt för rasen är att hundarna nafsar djuren i hasorna för att driva fram dem.

RASEN IDAG

Förr var nog den största skillnaden mellan raserna att Cardigan hade svans och Pembroke var utan. Pembroke födds både med lång svans och stubbsvans. Förr var det tillåtet att utföra svanskupering, idag är det förbjudet i Sverige. Cardigan födds alltid med lång svans, kroppen är större, grövre och längre, och förekommer i fler färger. Pembroke har ett ”sötare” lite mindre ansikte med mindre öron. Corgin har blivit en mycket populär ras världen över, inte minst har den Engelska kungafamiljens intresse för Welsh Corgi Pembroke bidragit till detta. Welsh Corgi Pembroke är tillsammans med Cardigan enda brittiska spetshundsrasen. Pembroke var vanligast av de två förut, men idag finns igen skillnad när det gäller popularitet raserna emellan.

Corgin är i grunden en vallare som mår bra av någon form av aktivering.

Vikten ligger runt 13 - 18 kg. Benen är korta, men detta till trots är Corgin mycket kvick, suverän på att ta sig fram, även i besvärlig terräng. Här har naturen tidigt format våra hundar då de som boskapsvallare har nytta av att vara lågställda för att undvika kornas sparkar; corgins vallningssätt är nämligen att nafsa korna i bakhasorna. Som alla vallhundar är rasen mycket intelligent, signalkänslig och lyhörd.

De är måna om sin familj och följer dig vart du än går. Det är en mycket skojfrisk och smart ras som gillar att spexa till det - som Corgiägare har du aldrig tråkigt! Därmed inte sagt att Corgis är arbetsnarkomaner - de är mycket lugna i hemmet och klarar av vilodagar i tv-soffan.

EN RAS FÖR ALLA?

Nej, Corgin är en aktiv hund som mår bäst av någon slags aktivering. Den behöver tänka för att må bra. En Corgi vars liv endast består av små dagliga promenader hittar snabbt på egna, förmodligen oönskade, aktiviteter.

En annan sak som kännetecknar de flesta Corgis är att de är envisa med en egen vilja, något de flesta Corgiägare uppskattar och får många skratt av.

Detta är ingen ras för den bekväme som bara vill ha en mysig livskamrat som nöjer sig med ett lugnt och stilla sällskapsliv utan krav. Sällskap får du, men en Corgi kräver att du engagerar och aktiverar dig i dess liv.

FAKTA

Rasen är sund och frisk, har inga svåra rassjukdomar och lever ofta länge, vissa upp till 17 år. Pälsen är lättskött, vädertålig och kräver ingen dyrbar pälsvård. Fäller gör den ungefär 2 gånger om året.

KONTAKT

Vill du veta mer om rasen är du välkommen till Svenska Welsh Corgi Klubben

http://www.swck.org/

Dela den här sidan